Sunday, 30 September 2012

Apa itu persahabatan ?^^


Dalam hidup ni, setiap orang mendambakan seorang sahabat yang sejati. Korang pernah dengar kisah-kisah persahabatan yang meruntun jiwa. Kisah-kisah persahabatan yang bila korang baca, korang akan kagum dengan jalan ceritanya.Aku ada terbaca cerita ini dan ingin sharekan dengar korang^^
Dan kisah ini, amat menyentuh hati aku..
************
Terdapat dua orang sahabat baik di sebuah kampung. Sejak kecil lagi, setiap perkara yang mereka buat akan dilakukan bersama-sama. Dari meredah hutan, memancing, belajar dan apa-apa sahaja sekalipun, mereka akan melakukannya bersama-sama. Pendek kata, dimana ada sahaja, akan ada mereka berdua.
Seawal usia remaja, negara mereka telah dilanda satu peperangan. Ini telah memaksa semua remaja untuk melibatkan diri dalam bidang ketenteraan bagi mempertahankan tanah air. Tidak terkecuali, dua orang sahabat ini. Mereka memasuki bidang ketenteraan bersam-sama.
Pada suatu pagi yang hening, tiba-tiba pihak musuh telah menyerang markas tempat tentera ini. Maka suasana yang pada mulanya hening menjadi hingar bingar. Kdengaran buyi tembakan mush memecahkan kesunyian pagi. Pihak musuh yang menyerang telah menembak membabi buta. Maka, tunggag langgangla lah pihak tentera tadi termasuk dua orang sahabt tadi.
Sesampainya mereka di markas rahsia. Sahabat tadi mendapati bawah sahabat baiknya tiada di situ. Maka dengan rasa kelam kabut, dia bergegas meminta izin kepada ketuanya untuk keluar kembali ke tempat peperangan untuk mencari sahabtnya tadi. Tapi ketua itu telah menolak seraya berkata " Untuk apa engkau kembali ke sana, sahabatmu telah mati dan engkau mungkin akan ditembak musuh. Sia-sia sahaja. "
Oleh sebab terlalu kasihkan sahabatnya. Maka, dia tidak mengendahkan arahan kaptenya tadi.
Selang setengah jam kemudian, dia pulang dengan ada kesan tembakan di bahagian perut. Ketuanya melihat seraya berkata. "Kan aku dah kata hanya sia-sia je" Sahabat tadi menjawab " Tidak sia-sia wahai ketua, aku dapat  mendengar kata-kata terakhirnya" Kapten tadi mendengar sambil berkata dalam hati "Hanya cakap kosong"
Namun, oleh sebab rasa ingin tahu yang tinggi, maka ketua tadi datang semula kepada seraya bertanya. "Sebenarnya apa yang dia telah katakan kepada kamu sehingga kamu sanggup untuk menggadaikan nyawa kamu kepadanya?"
Jawablah sahabat tadi sambil berkata " Saya tahu kamu akan datang kembali mencari saya" Itulah kata-kata terakhirnya sambil tersenyum puas.
************
Dalam hidup ini, sukar untuk kita mencari seorang sahabat yang dapat terima baik buruk kita. Seorang sahabat yang mampu untuk bersama dengan kita masa susah dan senang. Sebabnya, kita tak mampu untuk berfikir apa yang ada dalam fikiran dan hati seseorang itu. 
Hatta seorang ibu sekalipun, dia tidak mampu untuk membaca apa yang difikirkan oleh anaknya walaupun dia yang melahirkan anaknya tersebut.
Satu hari nanti, bila korang telah menemukan seorang sahabat sejati. Maka jagalah diri dia dengan sebaik-baiknya kerana mungkin satu hari nanti, korang takkan menemukan lagi seorang lagi sahabat sepertinya. Sahabat sejati takkan sanggup menggadaikan persahabatanya semata-mata keran cinta dan duit. Selalu korang tengok dalam filem-filem melayu, seorang sahabt sejati lebih sanggup memendamkan perasaan daripada melukakan hati kawannya tersebut.
Bagi aku, tiada satu tips pun yang mampu menolong korang mendapatkan seorang sahabat sejati. Ia datang secara tiba-tiba, dan ia akan kekal selama-lamanya. Berbahagilah korang bila korang sudah mampu menyedarinya. ^^

korang ada sahabat sejati tak??hehe..
kalau sudi like la page nie   sahabat sejati

7 comments:

 1. salam di malam selasa.
  Terima kasih tirana aduka ucapkan kerana sudi luangkan masa dan tinggalkan jejak di blog yg tak seberapa..

  Oh ya, sudikah kiranya menjadi sahabt sejati ta..?

  ReplyDelete
  Replies
  1. sama2 dan terima kasih juga krna sudi baca n komen entry nie.klu tirana sudi sahabT sye bjuta kli sudi...thx-*

   Delete
 2. my name is sha...and i'm a purple girl too.

  sahabat sejati ni sha...
  datang dalam macam2 cari, macam2 rupa. percayalah.

  ReplyDelete
 3. Ya..btul tu.tapi susah nk cri yg btul2 sejati..thx 4 reading n comment.nice to meet u"!!

  ReplyDelete
 4. singgah japp.. =)
  sha..jom jd sahabat..? hehe.. nice entry..

  ReplyDelete